background

Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Direksiyon Titremesi Neden Olur?
Direksiyon-Titremesi-Neden-Olur

Araç sürerken direksiyon hâkimiyetine sahip olunması çok önemlidir. Otomobilin şeritte kalması direksiyonun kullanımı ile ilgilidir. Direksiyonda titreme, zor dönme gibi problemlerin olması aracın sağlıklı bir şekilde ilerlemesine engel olur. Bu nedenle direksiyonda titreme olması araçta bazı sorunların olduğunu gösterir. Kişiler direksiyonda zorlanma ya da titreme gibi durumlarda teknik servisten yardım almalıdır. Genellikle direksiyon titreme nedenlerin başında rölante ya da aracın aks ile ilgili sorun olduğunu gösterir. Ancak farklı durumlarda da direksiyon titremesi yaşanabilir.

Direksiyon titremesi bazen sıklıkla yaşanan bazen de kısa süreli devam eden problemlerin başında gelir. Bu durum titreme nedeni olan sorunun büyük olup olmadığı ile ilgilidir. Bazı durumlarda lastiklerin dengesiz olmasından bazen de cıvatanın çok sıkı olmadığı durumlardan kaynaklanır. Sorunu hızlı bir şekilde belirlemek için olasılıkları değerlendirmek gerekir.

Direksiyon Titremesine Neden Olabilecek Sorunlar Nelerdir?
Araçlarda uzun süre lastik değiştirilmedi ise balans ayarlarında değişiklik meydana gelebilir. Bu durum da direksiyonun titremesine neden olur. Balans ayarlarının dengeli olması aracın sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Her tekerin aynı boyutta ve dengede kalması balans ile ilgilidir. Balansta değişiklik meydana geldi ise denge bozularak gaz pedalına basıldığında direksiyon titremelerine neden olabilir. Direksiyon titremesinin en üst seviyede hissedilmesi hızın artmasına bağlıdır. Balanslarda sorun varsa yüksek hızda direksiyon kontrol edilemez seviyede titremeye başlar. Ancak hız arttıkça titreme artıyorsa aks değeri ile ilgili olabilir. Bu nedenle araç servise götürülmeli ve aks, balatalar kontrol ettirilmelidir.

Direksiyon titremelerinin nedenlerinden biri rot ayarsızlığından kaynaklanır. Tekerleklerin farklı şekilde hizalanması dengede kalmayı zorlaştırır ve direksiyon titremelerine neden olabilir. Araçlar uzun süre kullanıldıktan sonra rot ayarlarında değişiklikler olabilir. Lastikler hızlı bir şekilde aşınmaya başladıysa ve direksiyonda titremeler mevcut ise rot ayarlarının tekrar yapılması gerekir. Aynı zamanda araç kullanılırken sağ ya da sola araç kayıyorsa rot mutlaka kontrol edilmelidir.

Araçlarda rulmanların sürtünme olmadan ilerlemesini sağlar. Sürtünme artarsa direksiyonda titreme ve hakimiyette zorlanma görülebilir. Rulmanlar aks ve göbek kısmında bulunduğu için tüm parçaların kontrol edilmesi gerekir. Rulman genellikle zor yol şartlarında direksiyonda titreme meydana gelir ve düz yolda titreme hissedilmez. Ani frende direksiyon titriyorsa fren balatalarında sorun olabilir. Aynı zamanda fren bağlantıları gevşemiş ya da fren diskleri hasar görmüş olabilir. Artan direksiyon titremeleri için kişiler en kısa sürede teknik servisten yardım almalıdır.