background

Fren Balataları Ne Kadar Gider

Fren Balataları Ne Kadar Gider
Fren-Balataları-Ne-Kadar-Gider

Fren balatalarının ne kadar süre boyunca dayanabileceği konusunda net bir cevap yoktur. Nedeni ise her sürücünün sürüş stilinin farklı olmasıdır. Sürüş alışkanlıkları otomobilin bileşenlerine doğrudan etki eder. Bazı sürücüler araçlarına hor davranırken bazıları daha titizdir.

Fren balatalarının süresini belirleyen pek çok faktör vardır. Örneğin: aracın kaldırılışı, kısa yolculuklar, şehir içinde sürüşler ve hız gibi sayılabilir.

Otomobil üreticileri fren balatalarının 40 bin km ile 100 bin km arasında dayanabileceğini belirtmişlerdir. Ancak belirttiğimiz gibi sürüş şeklinin fren balatasının ömrü üzerinde büyük etkisi vardır.

Sürücüler fren balatalarını uzun süre boyunca kullanmak istiyorsa aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurmalıdır.

Fren Balatalarınızın Daha Uzun Süre Dayanmasını Nasıl Sağlarsınız?

Yavaş ve Sakin Sürün
Arabayı ne kadar hızlı kullanırsanız frene basma sayınız da o kadar çok artacaktır. Frenleme sürtünmeye neden olur ve bu da fren balatalarınızın ömrünü kısaltır. Aracınızı hızlı sürmek yerine daha sakin sürdüğünüzde fren sayınız da daha düşük olacaktır.

Motor Freni Kullanın
Fren pedalına sonuna kadar basarsanız sürtünme süresini uzatırsınız ve bu da balatalarınızın erken bitmesine neden olur. Örneğin dik bir yokuştan iniyorsanız sürekli frene basmak yerine motor frenini kullanmayı denemelisiniz. Bunun için vites küçültmeyi deneyebilirsiniz.

Fazla Ağırlıklardan Kurtulun
Ağırlık tıpkı insanlar gibi otomobiller içinde iyi değildir. Aracınızda ne kadar çok eşya bulundurursanız ağırlığını da o kadar artırırsınız ve bu da aracınızın daha fazla çekiş kuvveti istemesine neden olur. Siz gaza bastıkça fren sayısı da artacağı gibi ağır bir aracı durdurmak için daha frene daha sert basmanız gerekir. Bu da frenlerin ömrüne etki eden bir durumdur.

Fren Balatalarını Ne Zaman Değiştireceğinizi Bilin

Fren balatalarının araçtaki birçok bileşen gibi değişim zamanı vardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi aracınızı sakin ve dikkatli kullansanız bile zamanla kilometreye bağlı olarak bitecektir. Fren balatalarınızı zamanında değiştirdiğinizde disklerinize zarar vermemiş ve bu sayede daha fazla tasarruf yapmış olursunuz.